Το ηλεκτρονικό εμπόριο – οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και μέσω του διαδικτύου ή και αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου – γνωρίζει τρομερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σε αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορείς να αγοράσεις ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, παιχνίδια, smartphones μέχρι και τηλεοράσεις. Επίσης μπορείς να δεις συγκεντρωμένες τις καλύτερες προσφορές ή να αγοράσεις κάποιο πακέτο διακοπών σε ειδική τιμή, να κλείσεις ξενοδοχείο με έκπτωση ή ακόμα και να αγοράσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου.

Γιατί να αγοράσει κάποιος μέσω internet και όχι από φυσικό κατάστημα;

Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι η διαθεσιμότητα του προϊόντος που ψάχνουμε. Ακόμα και στις μεγαλύτερες πόλεις με πολλές επιλογές καταστημάτων σίγουρα θα μας έχει τύχει να ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο (κυρίως ξενόγλωσσα), ένα ζευγάρι παπούτσια, ειδικά ρούχα και παπούτσια για αθλητισμό (σκι, ορειβασία κ.α.) και είτε δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα στην περιοχή μας που να το πουλάει είτε έχει εξαντληθεί.

Σκεφθείτε πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όσο βγαίνουμε στην επαρχία, σε μικρότερες πόλεις ή ακόμα και στα νησιά.

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος είναι το κόστος που αρκετές φορές είναι χαμηλότερο στα ηλεκτρονικά μαγαζιά ή έχουν κάποια προϊόντα σε προσφορά.
Τα πλεονεκτήματα δεν περιορίζονται εδώ αλλά σίγουρα τα παραπάνω είναι τα σημαντικότερα.

Πως αγοράζω στο διαδίκτυο;

Ο τρόπος είναι αρκετά απλώς και εξομοιώνει την διαδικασία που ακολουθεί ένας αγοραστής και στα φυσικά καταστήματα. Καθώς περιηγείσαι τα προϊόντα στα εικονικά ράφια του ηλεκτρονικού καταστήματος, επιλέγεις αυτά που σε ενδιαφέρουν και τα προσθέτεις στο εικονικό καλάθι αγορών σου.

Μόλις επιλέξεις τα προϊόντα που θέλεις να αγοράσεις, πηγαίνεις στο ηλεκτρονικό ταμείο (checkout) όπου και βλέπεις το σύνολο των προϊόντων που έχεις βάλει στο καλάθι σου, τις ποσότητες και την αξία τους. Εδώ είναι που μπορείς να κάνεις και τις όποιες διορθώσεις πριν φτάσει η στιγμή να πληρώσεις. Έτσι μπορείς να αλλάξεις την ποσότητα σε κάποιο προϊόν (π.χ. επιλέγεις να πάρεις 2 βιβλία γιατί σκέφτηκες να κάνεις και ένα δώρο στον φίλο ή την φίλη σου) ή και να αφαιρέσεις κάποιο προϊόν από το καλάθι.

Αφού οριστικοποιήσεις τις επιλογές σου, δίνεις τα στοιχεία της διεύθυνσης στην οποία θες να παραλάβεις τα προϊόντα που έχεις παραγγείλει, επιλέγεις αν θες απόδειξη ή τιμολόγιο και προχωράς στην ηλεκτρονική πληρωμή.

Πως μπορώ να πληρώσω όταν αγοράζω μέσω internet;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πλέον για να πληρώσει κάποιος κάτι που αγόρασε μέσω διαδικτύου.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους (ιδιαίτερα στο εξωτερικό) είναι με χρήση πιστωτικής κάρτας. Σε αυτή την περίπτωση η χρέωση θα εμφανιστεί στο λογαριασμό σου μετά από μερικές ημέρες και η εξόφληση του ποσού την προκαθορισμένη από τον εκδότη της κάρτας ημερομηνίας.

Πληρωμή μέσω Paypal. Το Paypal είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι μέσω του οποίου μπορείς να εισπράξεις ή πληρώσεις σε μία συναλλαγή. Για να έχει χρήματα και να μπορείς να αγοράσεις χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό πορτοφόλι σου πρέπει να κάνεις μία μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό σου στο Paypal και μετά μπορείς να χρησιμοποιείς το πορτοφόλι σου με τα χρήματα που αυτό έχει μέσα για να κάνεις τις αγορές σου.

Το Paypal σου δίνει επίσης την δυνατότητα να κάνεις την πληρωμή σου μέσω πιστωτικής, σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι έχουμε αναφέρει ήδη για τις πιστωτικές κάρτες.

Χρήση προπληρωμένης κάρτας (prepaid cards). Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Τη εκδίδουν όλες οι τράπεζες, καταθέτεις ένα ποσό που εσύ επιλέγεις και την χρησιμοποιείς στις ηλεκτρονικές αγορές σου. Προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να υποκλέψει τα στοιχεία της κάρτας σου το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι το υπόλοιπο της κάρτας σου και όχι το όριο της όπως στις πιστωτικές. Επίσης είναι και ένας τρόπος πληρωμής που μπορείς να ελέγξεις και τα οικονομικά σου καλύτερα μειώνοντας τον κίνδυνο να βρεθείς να χρωστάς περισσότερα από τις δυνατότητες σου.

Ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο διάστημα είναι η υπηρεσία Paysafe. Έχει την λογική της προπληρωμένης κάρτας με την διαφορά ότι η έκδοση της και η χρήση της είναι ακόμα πιο εύκολη αφού μπορείς να την βγάλεις ακόμα και στο περίπτερο της γειτονιάς σου. Δίνεις ένα ποσό σε κάποιο κατάστημα που είναι συνεργάτης της Paysafe και αυτός σου εκδίδει μία απόδειξη για το ποσό που έδωσες που πάνω της αναγράφει και ένα μοναδικό κωδικό.

Στα ηλεκτρονικά καταστήματα που υποστηρίζουν πληρωμές μέσω Paysafe δίνεις αυτόν τον μοναδικό κωδικό και επιλέγεις το ποσό που θες να πληρώσεις.

Τέλος υπάρχουν και οι πιο παραδοσιακοί τρόποι όπως η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή και η πληρωμή με αντικαταβολή.

Είναι ασφαλείς οι αγορές μέσω διαδικτύου και τι να προσέξω όταν αγοράζω ηλεκτρονικά;

Οι αγορές μέσω του διαδικτύου είναι αρκετά ασφαλείς και παρόλο που υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εξαπάτησης, στο συνολικό όγκο των δισεκατομμυρίων ευρώ που διακινούνται ετησίως, οι περιπτώσεις απάτης είναι ένα μικρό ποσοστό.

Αν δεν προσέχεις την πιστωτική σου, την κάρτα ανάληψης μετρητών και το πορτοφόλι σου, ακόμα και στις καθημερινές σου συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα μπορείς να πέσεις θύμα απάτης.

Το πιο σημαντικό ίσως κριτήριο για μία αγορά online είναι να γίνει αυτή από κάποιο γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα που μπορείς να εμπιστευτείς. Υπάρχουν αρκετά τέτοια μαγαζιά που μπορείς να αγοράσεις ηλεκτρονικά όπως το Brandsgalaxy για ρούχα, παπούτσια και τσάντες, το MySmartwatch.gr για ρολόγια και smartwatches, η PetShop4u.gr για είδη Pet και το Mediamarkt για ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές.

Δεν δίνεις ποτέ τα στοιχεία της κάρτας σου, κωδικούς και άλλα σημαντικά στοιχεία σε φόρμες επικοινωνίας, όπως επίσης δεν τα στέλνεις ποτέ με email. Προσέχεις την ώρα που είναι να πληρώσεις το ηλεκτρονικό κατάστημα να σε έχει οδηγήσει στην σελίδα κάποιας τράπεζας όπου και θα δώσεις τα στοιχεία της κάρτας σου και η σύνδεση να είναι ασφαλής (στον browser θα δείτε ένα εικονίδιο λουκέτου (), ή κάποια άλλη σήμανση στην αριστερή πλευρά της γραμμής διευθύνσεων, κάνοντας κλικ μπορείτε ακόμα να δείτε και σε ποιον ανήκει η ηλεκτρονική διεύθυνση που έχετε επισκεφθεί).

Μερικά ηλεκτρονικά καταστήματα, συνήθως πολυεθνικές, έχουν ενσωματώσει την πληρωμή μέσα στην δική τους υπηρεσία (δεν μεταφέρεσαι σε σελίδα τράπεζας). Σε αυτή την περίπτωση ελέγξτε πάλι ότι η σύνδεση είναι ασφαλής και προτιμήστε κάποιο γνωστό και αξιόπιστο ηλεκτρονικό κατάστημα.