Η τεχνολογία στις οθόνες έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια με συνέπεια αρκετά τεχνολογικά θαύματα που κόστιζαν μέχρι και μερικές χιλιάδες ευρώ πριν 3 και 4 χρόνια σήμερα να θεωρούνται ξεπερασμένα.

Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας διευκολύνουμε στο ποια τηλεόραση είναι καλύτερη για τις ανάγκες σας. Η τελική επιλογή και το πορτοφόλι σε κάθε περίπτωση είναι δικό σας.

Τηλεοράσεις Plasma

Η plasma ανήκει στις «ξεπερασμένες» τεχνολογίες αλλά έχει χαρακτηριστικά που υπερτερούν από αρκετά σημερινά μοντέλα και ιδιαίτερα στις οικονομικές επιλογές. Τηλεοράσεις Plasma θα βρείτε από 42 – 65 περίπου ίντσες με τους κατασκευαστές που διαθέτουν τηλεοράσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας να είναι οι Samsung, LG και Panasonic (έχει σταματήσει την παραγωγή).

Τα δυνατά της σημεία είναι η απόδοση του μαύρου και ο λόγος αντίθεσης (contrast) που όπως προείπαμε είναι καλύτερος ακόμα και από τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν μήνες ή και χρόνια μετά.

Από τα βασικά προβλήματα των Plasma τηλεοράσεων ήταν τα παραμένοντα είδωλα και το κάψιμο της οθόνης που προκαλούνταν από σταθερή εικόνα που παρέμενε επί ώρες στην οθόνη όπως το λογότυπο του καναλιού ή και το σήμα του home theater κ.α. Αυτά τα προβλήματα όμως ξεπεράστηκαν με τον καιρό με διάφορες τεχνικές από τις εταιρείες, αυτό που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ήταν η εξέλιξη των ανταγωνιστικών τεχνολογιών στην ανάλυση (δεν υπάρχουν ultra HD/4K Plasma τηλεοράσεις), η κατανάλωση ενέργειας αλλά και διάφορα άλλα όρια της τεχνολογίας Plasma όπως το πάχος της οθόνης, το βάρος ακόμα και η αδυναμία να λυγίσει.

LED – LCD

Οι τηλεοράσεις LED είναι στην πραγματικότητα τηλεοράσεις LCD που χρησιμοποιούν LEDs ως πηγή φωτός τους. Οπότε σήμερα είτε σας πουν για LED είτε για LCD, μιλάνε για το ίδιο πράγμα αφού η τεχνολογία LED επικράτησε ως πηγή φωτός. Οι LED τηλεοράσεις είναι οι πιο διαδεδομένες και αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Τις παράγουν όλες οι εταιρείες που παράγουν τηλεοράσεις. Υπάρχουν διαθέσιμες σε μεγέθη που χωράνε στην τσέπη σας έως και 90 ίντσες.

Λόγο των παραπάνω υπάρχουν αρκετά οικονομικά μοντέλα.

Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό των LED τηλεοράσεων είναι η ανάλυση αφού είναι οι κυρίαρχες στις αναλύσεις 4Κ – UltraHD και μάλιστα σε ποικιλία διαγωνίων. Οι OLED τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα σε αυτές τις αναλύσεις (με πολύ υψηλότερο κόστος) και οι Plasma δεν διαθέτουν καν 4Κ ανάλυση.

Σε ένα άλλο σημείο που διαπρέπει η τεχνολογία LED είναι η φωτεινότητα όπου τα επίπεδα της είναι ανάλογα με τις OLED.

Βασικό μειονέκτημα των LED είναι η απόδοση του μαύρου και ο λόγος αντίθεσης παρόλο που υπάρχουν ακριβά μοντέλα που παρέχουν αρκετά καλές επιδόσεις και σε αυτά τα χαρακτηριστικά χωρίς όμως να μπορούν να συναγωνιστούν τις OLED και Plasma.

OLED

Το μέλλον είναι εδώ. Συνδυάζοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των Plasma και LED, οι OLED είναι η τεχνολογία που αναμένεται να επικρατήσει στις τηλεοράσεις (μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη). Πολύ καλή φωτεινότητα αλλά και πολύ καλή απόδοση του μαύρου (αντάξια των Plasma). Ο λόγος αντίθεσης είναι επίσης στα πλεονεκτήματα της ενώ ήδη σαν τεχνολογία κάνει και τα πρώτα βήματα της στις αναλύσεις 4K.

Όπως είναι αναμενόμενο, τόσο λόγο των χαρακτηριστικών της αλλά και του ότι πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που εξελίσσεται διαρκώς τα μοντέλα οι τηλεοράσεις με την συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκονται στο πάνω ράφι των τιμών.

Τρισδιάστατη τηλεόραση ή όχι

Στο δίλημμα 3D τηλεόραση ή 2D, μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη τεχνολογία. Αυτή την στιγμή τρισδιάστατες τηλεοράσεις υπάρχουν τόσο σε LED όσο και σε OLED με τις LED όμως να κυριαρχούν σε ποικιλία.

Επίσης υπάρχουν αρκετές επιλογές πλέον που συνδυάζουν 4Κ ανάλυση και 3D εικόνα.

Ένα μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι το διαθέσιμο περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν όλα σε 3D (δεν υπάρχει λόγος κιόλας) αλλά εκτός από αυτό δεν είναι και το ίδιο εύκολη η πρόσβαση σε τρισδιάστατο περιεχόμενο. Παρόλα αυτά οι περισσότερες ταινίες δράσης, επιστημονικής φαντασίας αλλά και παιδικά κυκλοφορούν πλέον και σε 3D ενώ υπάρχουν και δορυφορικά ή και ψηφιακά κανάλια που προσφέρουν 3D περιεχόμενο.

Το πιο βασικό μειονέκτημα για πολλούς είναι τα απαραίτητα γυαλιά που χρειάζονται για να παρακολουθήσεις τρισδιάστατο περιεχόμενο. Αυτό πέρα από ότι αυξάνει το κόστος (οι τηλεοράσεις έρχονται με 1-2 ζευγάρια γυαλιά συνήθως), σημαίνει ότι κάπου πρέπει να τα αποθηκεύεις, να τα αντικαθιστάς αν σπάσουν ή χαθούν και να τα φορτίζεις αν μιλάμε για ενεργό 3D (active 3D).

Και μία και μιλήσαμε για ενεργό 3D ας εξηγήσουμε τι είναι και ποιες οι διαφορές με το παθητικό 3D (passive 3D). Τα γυαλιά ενεργού 3D υποστηρίζουν αναλύσεις FULL HD (1980×1020) αλλά απαιτούν μπαταρίες. Επίσης είναι πιο ακριβά. Τα γυαλιά παθητικού 3D υποστηρίζουν μειωμένες αναλύσεις, είναι πιο ελαφριά, δεν απαιτούν φόρτιση και είναι φθηνότερα.

Full HD, 4K ή 8K

Εδώ δεν χωράει πολύ συζήτηση. Το απλό HD (720P) είναι παρωχημένο αλλά όταν μιλάμε για μικρές σε διαστάσεις τηλεοράσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως για ειδήσεις, τηλεπαιχνίδια κ.α. κάνουν μία χαρά την δουλειά τους και πιο οικονομικά.

Οι Full HD τηλεοράσεις είναι οι κυρίαρχες αυτή την στιγμή στην αγορά και υπάρχει και αρκετό περιεχόμενο που τις υποστηρίζει. Όλες οι ταινίες πλέον κυκλοφορούν σε Full HD ενώ αρκετά είναι τα κανάλια που προσφέρουν το πρόγραμμα τους σε Full HD. Αυτά πλέον εκτός από τα συνδρομητικά με ταινίες και αθλητικά περιλαμβάνουν και αρκετά κανάλια ελεύθερης λήψης με το μέλλον να οδηγεί όλο και περισσότερα προς τα εκεί.
Αγόρασε Full HD τηλεόραση

Οι τηλεοράσεις με ανάλυση 4K ή UHD προσφέρουν ανάλυση 2160P (την διπλάσια του 1080P που προσφέρει η Full HD) και είναι σχεδόν ότι καλύτερο κυκλοφορεί όσον αφορά την ανάλυση και την λεπτομέρεια της οθόνης. Λέμε σχεδόν γιατί πλέον ξεκίνησαν έστω και περιορισμένα την παραγωγή 8Κ τηλεοράσεων.
Αγόρασε 4K τηλεόραση

Οι τηλεοράσεις με ανάλυση 8K ή UHD έχει μια οθόνη με 7.680 οριζόντια και 4.320 κατακόρυφα pixel με συνολικά περίπου 33 εκατομμύρια pixel. Το «K» στο 8K σημαίνει Kilo (1000), δηλαδή μια τηλεόραση που έχει επιτύχει οριζόντια ανάλυση περίπου 8.000 pixel.

Η τηλεόραση 8Κ είναι η τηλεόραση με την υψηλότερη ανάλυση που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα μεταξύ τηλεοράσεων UHD (εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας). Με τέσσερις φορές περισσότερα pixel από μια τηλεόραση 4Κ, η 8K εμφανίζει μια πιο έντονη και λεπτομερή ποιότητα εικόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις 8Κ TVs τα pixel είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να διακριθούν ακόμη και από κοντινή λήψη, καθιστώντας τις εικόνες με μεγάλη λεπτομέρεια πραγματικότητα.
Αγόρασε 8K τηλεόραση

Μικρά αλλά σημαντικά: Smart TV, Media Player, LAN, Wi-Fi

Τέλος να αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά που αξίζουν της προσοχής σας κατά την επιλογή τηλεόρασης και πολλοί τα παραβλέπουν.

Smart TV ή Έξυπνη Τηλεόραση

Περισσότερο σημαντικό από όσο ίσως θα νομίζετε. Μπορεί να είναι λίγες οι πλατφόρμες με επιτυχημένες εφαρμογές που θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον, αλλά θα σας το κάνουμε απλό. Αν θέλετε να βλέπετε Youtube videos (και όχι μόνο) στην τηλεόραση σας ο πιο εύκολος τρόπος είναι να διαθέτει χαρακτηριστικά smart tv. Επίσης όταν η τηλεόραση σας είναι “έξυπνη” τότε διαθέτει και δυνατότητα σύνδεση σε δίκτυο (Wi-Fi ή LAN) που σημαίνει ότι μπορείτε να αναπαράξετε τραγούδια, φωτογραφίες ή και βίντεο από κάποια άλλη συσκευή που έχετε συνδεδεμένη στο δίκτυο (smartphone, laptop, desktop κ.α.).

Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες Smart TV μεταξύ και των οποίων και η Android της Google που λόγο του ονόματος και του μεγέθους θεωρούμε ότι θα κερδίσει σταδιακά έδαφος ακόμα και αν αυτή την στιγμή δεν προσφέρει κάτι τόσο ξεχωριστό σε σχέση με άλλες λύσεις.

LAN ή Wi-Fi

Αν στο σημείο που έχετε την τηλεόραση έχετε κοντά πρίζα UTP (LAN) ή έστω μπορεί να φτάσει εκεί καλώδιο χωρίς να περνάει μέσα από το καθιστικό σας τότε προτιμήστε την. Αν όχι, το Wi-Fi είναι η λύση για εσάς οπότε και προτιμήστε μία τηλεόραση που να έχει ενσωματωμένη δυνατότητα Wi-Fi. Αρκετές τηλεοράσεις υποστηρίζουν την προσθήκη συσκευής Wi-Fi ακόμα και αν δεν την έχουν ενσωματωμένη αλλά αυτό θα σας στοιχίσει επιπλέον. Έχοντας δίκτυο όπως είπαμε και παραπάνω θα σας δώσει την δυνατότητα να βλέπετε φωτογραφίες, βίντεο ή και ταινίες που έχετε στο τοπικό σας δίκτυο στην οθόνη της τηλεόρασης σας χωρίς να χρειάζεται να συνδέεται εξωτερικούς δίσκους. Επίσης όπως και στην περίπτωση της Smart TV οι περισσότερες τηλεοράσεις διαθέτουν Smartphone apps που κάνουν το κινητό σας τηλεκοντρόλ για την τηλεόραση.

USB θύρες και Media Player

Όλες οι τηλεοράσεις πλέον έχουν USB θύρες ώστε να μπορείτε να παίξετε τραγούδια, βίντεο και φωτογραφίες στην τηλεόραση σας. Αυτό που θα πρέπει να δείτε είναι πόσες θύρες διαθέτει η τηλεόραση σας, καλό θα ήταν να έχει τουλάχιστον δύο, και να ψάξετε για κριτικές και σχόλια άλλων χρηστών σχετικά με τον media player της τηλεόρασης αφού αρκετοί δεν υποστηρίζουν όλα τα format video ή κάποια έχουν πρόβλημα με υπότιτλους κ.α.

Τώρα μπορείς να αγοράσεις online την τηλεόραση που σου ταιριάζει στις καλύτερες τιμές.